Veelgestelde vragen

Wat is belangrijkste dat ik moet weten voordat ik de zooltjes ga dragen?

De verstrekte (sport)zooltjes zijn op maat voor u gemaakt. Als eerste verwijdert u het oorspronkelijke binnenzooltje uit uw schoen.

De zooltjes moeten na een gewenningsperiode van maximaal twee weken goed voelen. Binnen 6 weken of soms eerder kunt u iets zeggen over de effectiviteit.

Daarnaast geven wij u de volgende adviezen:

 • de zooltjes zijn het effectiefst in plattere schoenen met een vetersluiting zoals een sneaker of een sportschoen;
 • de zooltjes worden bij voorkeur jaarlijks op behoud van hun werking door ons beoordeeld. Bij kinderen is het wenselijk dat dit plaatsvindt binnen een maand nadat de voeten één maat zijn gegroeid;
 • draagt u de zooltjes in uw veiligheidsschoenen? Hiervoor gelden speciale eisen. Deze zijn afhankelijk van het merk en type veiligheidsschoen dat u draagt. Wij kunnen gecertificeerde steunzolen leveren voor meer dan 50 verschillende veiligheidsschoenmerken. In de meeste gevallen worden de kosten vergoed door uw werkgever. Desgewenst nemen wij op uw verzoek hierover contact op met uw werkgever.
  In welke schoen(en) kan ik mijn zooltjes gebruiken?

  De zooltjes zijn op maat gemaakt voor de schoenen die u bij u had bij het aanmeten. Wanneer u uw zooltjes in andere schoenen wilt gaan dragen, is het verstandig deze door de podoloog alsnog te laten beoordelen. De werking van de zooltjes hangt af van de schoenen waarin ze gedagen worden. Een goed fundament is essentieel. Het kan zijn, als de binnenmaat van uw schoenen verschilt, dat de zooltjes niet in al uw schoenen passen. Soms is het zo dat de zooltjes gemaakt zijn van harder materiaal om zo een corrigerende werking te hebben. Ze zijn dan minder geschikt voor het dragen in bijvoorbeeld hardloopschoenen. Bij twijfel: neem contact met ons op.

   Mijn zooltje is te groot – lang voor mijn schoen. Wat nu?

   Uw zolen worden ontworpen vanaf de achterzijde vanaf de voet. Alle elementen zijn vanaf de achterzijde vanaf de voet richting de tenen geplaatst. Als de zooltjes iets te groot zijn voor uw schoenen, dan kunt u probleemloos iets afknippen van de zooltjes.

   • Legt u de binnenzool van de schoen waarin u het zooltje draagt, op de onderkant van het steunzooltje. Zorg dat de achterkanten van beide zooltjes gelijk liggen;
   • Teken met een pen de voorkant van het binnenzooltje van de schoen af op het nieuwe steunzooltje;
   • Knip met een schaar alleen de voorkant van het nieuwe zooltje af.
   In welke schoen komt een zooltje het best tot zijn recht?
   • ruimte voor een steunzool of een uitneembaar voetbed;
   • vetersluiting die u kunt ‘stellen’;
   • een hak van maximaal 3 cm.
    Het zooltje is te hoog en heb pijn op de wreef?

    Belangrijk dat het voetbed uitneembaar is zodat er genoeg ruimte in de schoen is. Eventueel kan het zooltje worden aangepast. Maak hiervoor een afspraak en vergeet uw schoenen waar u de zooltjes in wilt dragen niet.

      Hoe bouw ik het dragen het beste op?

      Om uw lichaam geleidelijk te laten wennen aan de nieuwe voetstand en om eventuele drukplekken te voorkomen, raden wij u aan de draagtijd op te bouwen. De totale gewenningsperiode kan twee tot drie weken duren en hangt af of u al zooltjes draagt of niet.

      Voor uw nieuwe zooltjes raden wij onderstaand opbouwschema aan. Wanneer deze tijdens het inlopen niet meer zo lekker zitten en u draagt al zooltjes, dan wisselt u even met de oude bestaande zooltjes om.

      Dag

      Zooltjes: werk en vrije tijd

      Zooltjes / SPORT

      1

      1 uur

      Thuis dragen

      2

      2 uur

      2 kleine trainingen

      3 + 4

      4 tot 9 uur

      3 kleine trainingen

      daarna

      Hele dag

      4 kleine trainingen

      U kunt last wat last krijgen van spierpijn: dit is binnen 2 weken nagenoeg altijd weer over.

        Ik zie een kleine drukplek. Wat nu?

        Mocht het zo zijn, dat er (druk)plekjes zijn ontstaan welke langer dan een half uur aanwezig zijn dan adviseren we u de volgende dag dezelfde draagtijd aan te houden als de dag voorafgaand dat de plekjes ontstaan zijn.

          Hoe onderhoud ik zooltjes?

          Het beste is als u de zooltjes na gebruik uit uw schoenen haalt. De schoen en de zool kan dan luchten. Liever niet in de buurt van de verwarming.

            Hoe houd ik zooltjes schoon?

            Alle gebruikte elementen kunnen tegen water met uitzondering van leer en-of lijm. U kunt de zooltjes met een vochtige doek afnemen. Indien de lijm toch iets loslaat, dan kunt u deze zelf vastplakken.

            Wanneer u graag met blote voeten op de zooltjes loopt, dan kunt u preventief een katoenen voetenkousje om het zooltje dragen. Vocht trekt dan in het kousje en niet in de zool.

              Ik draag veiligheidsschoenen. Kan ik mijn gewone steunzolen hierin dragen?

              Belangrijk is dat u een speciale zool moet hebben indien u voor uw werk werk- of veiligheidsschoenen draagt. Een aantal merken en typen veiligheidsschoenen is gecertificeerd voor schoen en steunzolen. Volgens de Europese norm 20345:2011 moet er een gecertificeerde steunzool in veiligheidsschoenen, bijvoorbeeld bij werkzaamheden met statische geleiding. Meestal wordt dit vergoed door uw werkgever. Wij kunnen deze verstrekken. Neem contact met ons op. 

              De zolen die wij verstrekken voor sport- of privé gebruik mogen NIET gedragen worden in veiligheidsschoenen. Wel kunnen wij gecertificeerde maatwerksteunzolen leveren voor 50 door ons beoordeelde gecertificeerde werk- en veiligheidsschoenen.

              Hoe lang gaan zooltjes mee?

              De gebruiksduur van de zooltjes is gemiddeld één tot twee jaar, en is afhankelijk van

              • gewicht
              • gebruik
              • type klacht
              • transpiratie
              • onderhoud

              Na een jaar of bij nieuwe klachten is het zinvol de zooltjes op hun werking en uw voetstand te beoordelen. Ervaring leert dat het (afdek)materiaal na een jaar vaak slapper wordt en hierdoor zijn werking verliest. Soms komen oude klachten weer terug: een signaal dat de werking is verminderd.

              Voeten(standen) kunnen ook bij volwassenen in lengte, breedte of diepte veranderen. Herkent u dit? Maak een afspraak en kom langs.

              Kan ik mijn dagelijkse zooltjes ook gebruiken voor sport?

              Ja, u kunt in principe kunt u volstaan voor zoveel mogelijk doeleinden. Hoe specifieker we de zool ontwerpen hoe beter het resultaat is. Een zool ontworpen voor uw dagelijkse schoenen kunt u niet altijd gebruiken tijdens uw sport. Een zool ontworpen om te gebruiken tijdens uw sport, is vaak wel geschikt voor dagelijks gebruik.

               Ik wil graag een extra paar. Hoe regel ik dit?

               Als de zolen goed bevallen, kunt u ons mailen of bellen. Wij sturen de zolen dan binnen 2 weken naar u op. Desgewenst mag u ze ook afhalen in de praktijk. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

                Niet tevreden

                Uw zooltjes zijn met al onze zorg en inzet voor u gemaakt. Zooltjes behoren na 6 weken ingelopen te zijn. Vanaf dit moment kunt u beoordelen of ze een bijdrage leveren aan uw klachten en doelstellingen. Bent u nog niet (helemaal) tevreden, stel ons in de gelegenheid het voor u op te lossen. Neemt contact op en kom langs.

                .

                 Nog steeds vragen?

                  

                 Een afspraak online maken is gemakkelijk én snel. Bellen mag natuurlijk ook. Wij nemen dan contact met u op buiten de behandelingsuren.