Kinderen en voetklachten: in de podologiepraktijk zien we ze wekelijks. Vooral hielpijn komt vaak voor bij actief sportende kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Tijdens de groei komt er overmatig veel trekkracht vanuit achillespees op de groeischijf (apophyse) van het hielbeenbot dat nog niet volgroeid is.Dit geeft pijnklachten die vooral optreden tijdens sporten zoals voetbal, hockey, tennis en basketbal.
De klachten herstellen vaak vanzelf op termijn. Een (tijdelijk) therapiezooltje biedt bijna altijd uitkomst om pijnklachten te verminderen en sport weer te hervatten als de pijn niet erger wordt.
Afhankelijk van bevindingen zijn spierversterkende voet- en onderbeenspieren een aanrader. Dit zorgt voor een betere balans tussen belasting en belastbaarheid.
Wissel daarom schoenen af door kinderen ook op hun blote voeten of op minimalistisch schoeisel te laten lopen. Deze schoenen zijn licht en hebben een zogenaamde ‘zero drop’ dat de kuitspieren rekt. De dunne zool zorgt voor meer gevoel met de ondergrond. Merken vari├źren van nike, adidas tot vibram.